Wątroba to niezwykle ważny narząd. Anatomicznie należy do układu pokarmowego, jednak dzięki funkcjom fizjologicznym wspiera działanie całego organizmu. Do jej najważniejszych zadań należy metabolizm i przemiana składników pokarmowych – węglowodanów, tłuszczy i białek, a także toksyn i leków, które dostają się do naszego organizmu i to nie tylko drogą doustną, ale również na przykład wziewną. Z tego powodu jej kondycja w dużym stopniu zależy od naszego trybu życia i tego, jak obciążamy ten narząd. Dla wątroby nieprzyjazne jest przede wszystkim tłuste, ciężkostrawne, smażone jedzenie, nadużywanie alkoholu i innych używek, przewlekłe stosowanie leków, a także niedożywienie. Osobami bardziej narażonymi na problemy z wątrobą są również osoby otyłe i chorujące na cukrzycę i inne zaburzenia metaboliczne.
Mimo iż wątroba to niezwykle odporny narząd, który w przypadku niewielkich uszkodzeń ma zdolność odbudowywania się i odzyskiwania swoich funkcji. Pozwala to m.in. na wykonanie przeszczepu od żywego dawcy, w przypadku którego pobiera się tylko jeden płat. Jednak zdolności regeneracyjne tego narządu nie są nieograniczone i w przypadku stałego narażenia na czynniki niszczące jego funkcjonowanie zaczyna być nieprawidłowe.